Jaké jsou výhody solární energie?

Přemýšlíte, zda je FVE pro vás výhodná? Přinášíme vám několik pohledů na fotovoltaiku jako takovou.

Zcela vždy záleží pouze na tom, co si vlastně od pořízení vlastní fotovoltaické elektrárny slibujete. Chcete „pouze“ ušetřit za elektřinu? Nebo byste rádi získali co největší energetickou soběstačnost? Anebo chcete elektrárnu využít např. pro ohřev vody do bazénu či přitopit ve skleníku? V závislosti na vaší volbě se totiž pak významně mohou změnit proměnné, které mají na pořízení větší vliv, zejména pak prostor, finanční možnosti či životní situace jsou hlavními faktory, které jsou takto proměnlivé. Jedním z mála prakticky neměnných je poloha, tedy za předpokladu, že vaše nemovistost již stojí.

panel-gd33468c5a_1920

Obnovitelný zdroj energie

Přestože jejich význam i množství klesá, fosilní paliva i nadále zůstávají hlavními zdroji energie na planetě. Není neznámo, že se při jejich spalování uvolňuje do atmosféry mnoho škodlivých emisí, které mají velký vliv na atmosféru. Solární energie se řadí k tzv. obnovitelným zdrojům energie, jelikož nespotřebovává žádnou substanci nevratně, jako je tomu právě u fosilních paliv, jako je např. uhlí. Další výhodou obnovitelných zdrojů je jejich mírný dopad na životní prostředí. Využívání obnovitelných zdrojů namísto fosilních paliv má potenciál zmenšit uhlíkovou stopu - v ideálním případě by obnovitelné zdroje mohly minimalizovat používání fosilních paliv, a tím i jejich škody.

Energetická nezávislost?

Domácnost, která je zcela závislá na solární energii, má schopnost fungovat zcela mimo distribuční síť, a to obzvlášť, když je součástí elektrárny i bateriový záložný systém (někdy nazývaný anglickým výrazem back-up), který shromažďuje přebytečnou energii, která se zrovna v době chodu elektrárny nespotřebuje. Díky tomuto úložišti je pak možné využívat solární energii i v době, kdy slunce nesvítí nebo při výpadku proudu v distibuční síti.

Není však nutné (a rozhodně se tak běžně něděje) přejít na solární energii zcela. Nejčastěji si uživatelé pořizují fotovoltaickou elektrárnu jako doplněk či alternativu k distribuční síti, kterou ale také využívá. S proměnlivými cenami za energie tak tímto přechodem - ať už částečným či úplným - na fotovoltaiku lze ušetřit na zálohách i značné částky. Jakýmsi bonusem ke koupi je fakt, že investicí do FVE rovněž zvyšujete hodnotu vaší nemovistosti. V posledních letech stoupá zájem o energeticky úsporné domy a FVE je rozhodně cesta, která témto směrem vede.

Finanční náklady

Ač to tak na první pohled asi nevypadá, díky velkým pokrokům ve výrobě jsou nyní panely (a fotovoltaika obecně) velmi dostupným zbožím, prakticky komukoli kdekoli. Přesto se ale rozhodně nejedná o levnou záležitost, a je tedy třeba důkladně zvážit takto významnou investici a zároveň zásah do výdajů domácnosti. V průměru se jedná řádově o stovky tisíc korun, kdy je ale dobré vědět, že existují i možnosti, jak celkovou částku snížit, aby tolik nezasáhla rodinný rozpočet. Jedním je financování, dalším jsou pak dotace. O obou variantách máme zde na stránkách separátní sekce, kdy se proklikem níže můžete dozvědět více o těchto možnostech snížení nákladů.

Dokonce i náklady na údržbu nejsou nikterak veliké. Důležité je udržovat panely čisté a pravidelně je zbavovat listí či sněhu, což nevyžaduje žádný jiný rozsáhlý zásah čadu let. O ostatní komponenty se pak vůbec netřeba v tomto ohledu zajímat - nevyžadují žádnou údržbu ze strany majitele. Jediné, co je třeba pravidelně provádět, je nechat si udělat revizi odborníkem jednou za 4 roky, dle platné legislativy. Pokud by přeci jen došlo k nějakým závadám, tyto problémy pokryje záruční lhůta, která se různí v závislosti na dodavateli a výrobci jednotlivých komponentů. Například my vám, mimo jiné, garantujeme záruku na střídače od firmy Solax Power 10 let a na práci námi odvedenou 2 roky.

Komunitní energetika

V České republice je momentálně vládou projednávána novela zákona o tzv. komunitní energetice. Pod tímto výrazem se skrývá umožnění efektivního sdílení elektřiny nejen mezi domácnostmi, ale např. i obyvateli jedné obce či městské části. Rovněž se hovoří také o možnosti posílání energie z domu, kde trvale pobýváte a generujete energii, na chatu či blízkým příbuzným. Bude vám stačit být pouze připojen do distribuční sítě a můžete si navzájem vypomáhat v komunitě - odtud tento název.

Pokud se tato novela schválí, bude to další krok kupředu lepší udržitelnosti. Přestože je výroba solárních panelů náročná a likvidace je neméně složitým procesem, využívání solární energie namísto té z distribuční sítě i tak mnohonásobně kompenzuje množství emisí, které vyprodukuje elektrárna na fosilní paliva, již během několika let. V konečném důsledku se i panely dají zrecyklovat, za předpokladu, že budou opatrně rozebrány, jelikož k jejich výrobě se používá sklo, kov a křemík.

ZPĚT NA BLOG

Kontaktujte mě

Vyplňte, prosím, formulář níže. Je nutné vyplnit alespoň jméno, PSČ a e-mail nebo telefonní číslo.


Chci limitovanou nabídku

Zanechte nám na sebe kontaktní údaje a obchodní zástupce vás brzy kontaktuje s limitovanou nabídkou. I vy můžete získat realizaci elektrárny do 30 dnů, jinak zdarma!


Technické šetření

Provedeme přibližně hodinové technické šetření ve vaší nemovitosti, na jehož základě vám připravíme nabídku šitou přímo na vaši střechu. Vše je nezávazné a nyní jako časově omezená nabídka zcela zdarma.


INFO PRO KLIENTY
EH MALINA