Je možné, že mi distributor nepřipojí FVE do sítě?

Na první pohled jasná otázka bohužel nemá tak úplně jasnou odpověď. Dnes si řekneme, proč.

Navzdory některým názorům, že zájem o fotovoltaiku je pomíjivý a již dávno za námi, opak je pravdou. Minimálně u nás ve fotovoltech se setkáváme se stále vyšší poptávkou. Tempo, s jakým v České republice počet fotovoltaických elektráren přibývá, neustále zrychluje. Jen za rok 2022 pokryly solární panely desetitisíce střech a trh se rozrostl o asi 50 tisíc FVE. Letos, v roce 2023, jich má být podle některých odhadů nainstalován dokonce dvojnásobek.

Licence již není limitem

Majitelé fotovoltaických elektráren si snížili náklady na energie a stali se do jisté míry nezávislými na dodávkách poskytnutých distribuční sítí. Po lednové novele energetického zákona byl dokonce i posunut dolní limit pro povinnost získání licence na FVE z původních 10 kWp na 50 kWp. Díky této novele již bude proces k získání vlastní FVE výrazně jednodušší pro všechny, kteří by se jinak do původního limitu sotva vešli. Bohužel však nebyla zdolána zdaleka všechna příkoří.

Přetok = problém?

Zásadním problémem, kvůli kterému vyvstaly problémy s vystavováním povolení distributora, jsou tzv. přetoky. Jedná se o objem energie, který je vyroben a nemůže ani být spotřebován v domácnosti, ani uložen do akumulátorů, a tudíž odchází do distribuční sítě. Právě k tomuto musíte mít povolení od distributora, jenže pokud je nějaká lokalita již vystavována nadměrným přetokům, nemusela by stávající technologie kapacitně zvádnout další novou elektrárnu, a právě proto může pak vaši žádost společnost zamítnout. Momentálně je tento problém nejznačnější v jižní části republiky, kde je distribuční síť EG.D společnosti E.ON.

Lze namítnout, že si přeci pořídíte elektrárnu s takovým výkonem a úpravou, že by žádné přetoky vznikat neměly. To je samozřejmě proveditelné, ale přináší to s sebou jiná úskalí. Pokud byste si pořídili elektrárnu bez připojení do distribuční sítě (někdy nazývanou ostrovní), připravíte se o nárok na dotace, protože ty se v ČR vztahují pouze na FVE, které do distribuční sítě připojeny budou. Pokud byste ale do distribuční sítě s FVE připojeni byli a neměli povolení na přetoky, ale přeci jen k nim došlo, čekají na vás vcelku tučné sankce ze strany distributora.

Spolehnutí

Doporučujeme, abyste se při plánování obraceli na odborníky a ověřovali si co nejvíce informací. Je důležité znát všechny souvislosti, pro i proti, abyste se s dodavatelem fotovoltaiky dohodli na optimálním řešení nikoliv pro dodavatele, ale vás. U nás se můžete spolehnout, že vám určitě velmi rádi pomůžeme se všemi kroky, které vás na cestě k vlastní FVE čekají. 

Pečlivě zpracováváme veškeré podklady, požadavky i připomínky tak, aby výkon vaší FVE byl optimální a vy byli zcela spokojeni. Můžete se spolehnout, že do projektu bereme v potaz momentální spotřebu i možnou spotřebu do budoucna, režim vaší domácnosti, možnosti umístění komponentů, vhodné technologie, případné zastínění apod. Zanalyzujeme i jaký je osvit vaší nemovitosti během celého roku.

Upřednostňujeme osobní schůzku, na které s vámi vše probereme a zodpovíme veškeré vaše dotazy. Tuto schůzku s vámi samozřejmě bereme jako nezávaznou a je zcela zdarma, takže je zcela na vás, jak se nakonec rozhodnete. Důležité je, abyste věděli, na čem jste a nebyli pak třeba nepříjemně překvapeni. Pokud budete mít zájem, dokážeme expresně nainstalovat panely již do 3 měsíců, vyřídíme za vás dotaci a především vykomunikujeme připojení s distributorem tak, aby celý proces probíhal hladce a bez problémů.

ZPĚT NA BLOG

Kontaktujte mě

Vyplňte, prosím, formulář níže. Je nutné vyplnit alespoň jméno, PSČ a e-mail nebo telefonní číslo.


Chci limitovanou nabídku

Zanechte nám na sebe kontaktní údaje a obchodní zástupce vás brzy kontaktuje s limitovanou nabídkou. I vy můžete získat realizaci elektrárny do 30 dnů, jinak zdarma!


Technické šetření

Provedeme přibližně hodinové technické šetření ve vaší nemovitosti, na jehož základě vám připravíme nabídku šitou přímo na vaši střechu. Vše je nezávazné a nyní jako časově omezená nabídka zcela zdarma.


INFO PRO KLIENTY
EH MALINA