Boříme nejčastější mýty o fotovoltaice – část první

Fotovoltaická (PV) technologie, která využívá energii slunečního světla k výrobě elektřiny, si v posledních letech získala významnou popularitu. S rostoucí poptávkou po obnovitelných zdrojích energie roste i zájem, což způsobuje, že se kolem fotovoltaiky rojí spousta otázek. Nicméně, jako každá nově vznikající technologie, i fotovoltaika je často sužována mylnými představami a mýty. V této sérii se proto vysnažíme vyvrátit některé z nejčastějších mýtů o fotovoltaice a oddělit tím skutečnost od fikce.

Mýtus 1: Fotovoltaiky nejsou dostatečně účinné

Jeden převládající mýtus kolem fotovoltaiky je ten, že není dostatečně účinná, aby generovala potřebné množství elektřiny. Přestože je pravdou, že první solární panely měly historicky nižší míru účinnosti, nedávné pokroky v technologii tuto účinnost výrazně navýšily. Moderní fotovoltaické elektrárny dokážou přeměnit sluneční světlo na elektřinu s účinností 20 % nebo vyšší. Kromě toho pokračující výzkum a vývoj neustále posouvají tyto hranice, díky čemuž jsou solární panely stále životaschopnější možností pro výrobu energie.

 

Mýtus 2: Fotovoltaiky neprodukují elektřinu, když je venku zataženo

Dalším mýtem o fotovoltaice je, že funguje pouze když je vystavena přímému slunci. Solární panely sice fungují nejúčinněji na přímém slunci, ale stále mohou vyrábět elektřinu i v dnech, kdy se nebe zatažené. Solární panely spoléhají na „obyčejnou“ přítomnost denního světla, a to z toho důvodu, že dokážou přeměnit na využitelnou energii i rozptýlené sluneční světlo. Studie ukazují, že solární panely mohou stále využívat až 25-30 % svého maximálního výkonu, když je venku zataženo. Díky tomu je solární energie efektivní možností i pro oblasti s méně předvídatelným počasím a vysokým počtem oblačných dnů.

ZPĚT NA BLOG

Kontaktujte mě

Vyplňte, prosím, formulář níže. Je nutné vyplnit alespoň jméno, PSČ a e-mail nebo telefonní číslo.


Chci limitovanou nabídku

Zanechte nám na sebe kontaktní údaje a obchodní zástupce vás brzy kontaktuje s limitovanou nabídkou. I vy můžete získat realizaci elektrárny do 30 dnů, jinak zdarma!


Technické šetření

Provedeme přibližně hodinové technické šetření ve vaší nemovitosti, na jehož základě vám připravíme nabídku šitou přímo na vaši střechu. Vše je nezávazné a nyní jako časově omezená nabídka zcela zdarma.


INFO PRO KLIENTY
EH MALINA